Ako výživové doplnky majú dopad na náš organizmus, čo v našom tele spôsobujú a načo jednotlivé druhy sú prospešné? Toto je malý prehľad čo by ste mali vedieť.

doplnkyDoplnky pre budovanie svalov

Hlavný cieľ nabrať svalovú hmotu a získať silu – je každý sen cvičenca v posilovni. Ak chcete byť úspešný, vyžaduje si to veľké nasadenie. Väčšina ľudí si pomáha používaním rôznych doplnkov výživy k ich klasickej strave.

Proteínové doplnky - sú základ pre tých, ktorí chcú budovať svalovú hmotu. Proteín vytvára naše svaly. Doplnky vo forme kokteilov sú užitočné pre tých, ktorí chcú dosiahnuť pokrok v tomto procese. Proteínový prášok je vhodný ako obohatenie bielkoviny v jedle. Na trhu s doplnkami je niekoľko rôznych typov proteínových práškov, rôzneho pôvodu, ale najčastejšie používaná je srvátka. 

Gainer je doplnok pre tých, ktorí sa snažia o váhový prírastok. Je z jednoduchých sacharidov a bielkovín v rôznych pomeroch. Určený pre športovcov pre regeneráciu po akomkoľvek tréningu a tiež je vhodný aj ako doplnok stravy pre pribratie na váhe.

Kreatín sa užíva v malých dávkach. Pred cvičením pre zvýšenie energie a výkonu. Vo svaloch sa rýchlo využije ako zdroj energie k zvýšeniu intenzity. Zapríčiní to väčšiu výdrž počas cvičenia, a tým sa telo môže lepšie rozvíjať. Je extrémne účinný a stal sa veľmi populárny medzi športovcami.

Aminokyseliny tvoria základ proteínu, a preto sú zahrnuté vo všetkých proteínových doplnkoch. Vyrábajú sa ako prášky, alebo kapsuly so špecifickými aminokyselinami. Rôzne aminokyseliny sú určené pre rôzne účely, ale konečným cieľom je budovanie svalov prostredníctvom zvýšenia výkonu.

Doplnky pre vytrvalosť

Je mnoho metód ako dosiahnuť zvýšenie výkonnosti vďaka ich účinkom. V konečnom dôsledku boli predsa vyvinuté špeciálne pre tento účel.

Pred tréningové „pumpy“ existujú buď v práškovej, alebo tabletovej forme. Primárnym zameraním je, aby ste sa pred tréningom nabudili a dokázali vyvinúť väčší výkon. Sú rôzne varianty, ale skoro všetky obsahujú stimulujúce látky: kofeín, kreatín, rôzne aminokyseliny a niektoré minerály. Beta-alanín je esenciálna aminokyselina, ktorá zvyšuje odolnosť voči kyseline mliečnej. Je vhodná vtedy, keď robíte vytrvalostné športy, ale aj pri silovom tréningu s väčším množstvom opakovaní. 

Športové nápoje, gély a energetické tyčinky obsahujú jednoduché sacharidy, ktoré doplňajú energiu a minerály stratené počas dlhých tréningov. Produkujú sa v rôznych variantoch s rôznymi typmi sacharidov a môžu obsahovať aj ďalšie zložky, ako sú kofeín a bielkoviny.

Doplnky pre mentálny výkon

Telo a myseľ sú úzko prepojené. Pre dosiahnutie lepšej fyzickej zdatnosti je nutné budovať mentálnu silu a pohodu.

Vitamíny a minerály pomáhajú k zníženiu únavy a vyčerpaniu. Napríklad kyselina listová, železo, horčík, niacín, riboflavín, vit. B6, vit. B12, vit. C. U kyseliny pantoténovej a vit. B5 je známe, že zvyšujú duševnú výkonnosť a znižujú únavu, vyčerpanie.

Kofeín je dobrý nástroj na potlačenie vnímania únavy. Kofeínové doplnky majú tendenciu byť vo vyšších koncentráciách. Pozor treba dať, ak ste citliví na kofeín, alebo prijímate ešte dodatočne kofeín z kávy.

Doplnky pre všeobecné zdravie

Multivitamín obsahuje najviac vitamínov a minerálnych látok. Môže byť dobrou voľbou a doplnkom pre zabezpečenie denného príjmu. Je niekoľko druhov multivitamínov a mnohé sú prispôsobené pre špecifické potreby:

  • pre ženy
  • pre mužov
  • pre deti
  • pre vegetariánov
  • alebo pre určitý druh športu

Omega-3 je esenciálna mastná kyselina. Prijímame ju, keď konzumujeme napríklad mastné ryby. Nieje veľmi jednoduché pre mnohých z nás, aby sme omega-3 prijali v dostatočnom množstve. Riešenie, aby sme nemuseli jesť tučné ryby niekoľkokrát týždenne je rybí olej vo forme doplnku. Výživový doplnok je vhodnou alternatívou. Ak niekomu veľmi nechutí jesť rybí olej, alebo ľanový olej, môžu ich konzumovať aj vo forme kapsúl. 

Vápnik, zvyčajne prijímame keď konzumujeme mliečne výrobky. To nám prinesie účinné a relatívne lacné posilnenie kostí. Dôležité je, aby sa spolu s vápnikom prijímal aj horčík a to v pomere vápnik - horčík 2:1. Samotný vápnik môže spôsobiť nedostatok horčíka. Mnoho horčíka zase môže spätne zabrániť vstrebávaniu vápnika.

Železo je základným minerálom pre ženy v plodnom veku a tehotenstve. Železo býva často zložka multivitamínu, ktoré sú špeciálne zamerané na ženy. Vegetariáni môžu tiež potrebovať dopĺňať železo, pretože väčšina železa, ktoré konzumujeme, pochádza z mäsa.

Vitamín D je tvorený predovšetkým v koži pri vystavení slnečnému žiareniu. Z tohto dôvodu, môže byť dosť ťažké získať dostatok vitamínu D, najmä počas zimných mesiacov. Vitamín D je veľmi dôležitý a zohráva významnú úlohu v našom kostrovom a imunitnom systéme.

Doplnky pre chudnutie

Existuje veľmi veľa rôznych typov doplnkov, ktoré Vám pomôžu pri chudnutí, samozrejme s prispením pohybových aktivít a cvičenia.

Náhrada jedla vo forme kokteilov alebo tyčiniek je obľúbená metóda chudnutia. Môžete nimi nahradiť určitý počet jedál počas dňa . Väčšina náhrad stravy obsahuje všetky vitamíny a minerály potrebné. Táto metóda poskytuje veľký deficit kalórií, a preto funguje. Ale nemôže zabúdať na to, že pestrá a vyvážená strava Vám zaručí zdravý životný štýl.

Vláknina pôsobí tak, že zväčší svoj objem v žalúdku, a tým zvyšuje pocit sýtosti. Môže to byť efektívny spôsob, ako znížiť príjem potravy a schudnúť. Ak nechcete jesť klasickú vlákninu, dá sa užívať aj vo forme tabliet ako doplnok.

Spaľovače tukov sú dostupné vo forme kapsúl. Vyznačujú sa tým, že obsahujú rôzne účinné látky, ktoré zvyšujú spaľovanie. Obsahujú látky ako sú kofeín, zelený čaj, chilli extrakt a noho ďalšich.

Vápnik - vo forme pyruvátu je klasický doplnok pre spaľovanie tuku pri vytrvalostných športoch. Pyruvát zabezpečí rovnaký typ energie ako sacharidy - bez zvýšenia hladiny cukru v krvi. Tým získame energiu a pomôže pri tréningu, pri spaľovaní tukov v tele.